Saddle up

Onze filosofie is gebaseerd op de connectie tussen mens en paard. Deze connectie wilden wij ook graag tijdens het rijden kunnen behouden en aanvoelen, maar klassieke zadels zijn daar niet toe ontworpen. Daarom gingen wij met Equus Sensus opzoek naar andere mogelijkheden. 

Luc: “Tijdens onze zoektocht maakte ik kennis met het F.R.A.® boomloos zadel Tiamo. Ik voelde al snel dat ik, ondanks het zadel, toch nog steeds het zogenaamde ‘close contact’ gevoel had met Umberto. We hadden nog steeds een verfijnde manier van communiceren en dat terwijl er tussen ons in een zadel had plaatsgenomen.”

Volledig betoverd door het boomloze zadel en de aansluiting bij onze filosofie, kwamen we tot een samenwerking tussen Equus Sensus en Sylvia Edixhoven.

Edix Saddles

EDIX® boomloos rijden, een weg naar meer wederzijds gevoel tussen jou en je paard!

Een nieuw merk voor boomloze zadels door een Nederlands bedrijf!

EDIX® saddles, daar waar in Nederland boomloze zadels met de passie van Sylvia Edixhoven worden ontworpen en ontwikkeld! Voordat Sylvia het bedrijf EDIX® Saddles startte heeft ze zich jaren kunnen ontwikkelen binnen het familiebedrijf F.R.A.®, wat is opgericht door Jan Edixhoven en zijn vrouw Sonja Tiehuis. Een bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van artikelen die het mogelijk maken om op een andere manier met je paard om te gaan. Bitloos, boomloos en ijzerloos staan daarbij centraal.

Doordat Sylvia zich de laatste jaren binnen F.R.A.® steeds meer is gaan verdiepen in de boomloze zadels werd het idee geboren het toenmalige beperkte assortiment boomloze zadels uit te breiden en op te tillen naar een hoger niveau, waarbij een eigen merknaam natuurlijk niet mocht ontbreken.

Opbouw van een EDIX Saddles boomloos zadel

EDIX® Saddles bieden je paard door de speciale opbouw, EDIX MPDS, multiple pressure distribution system (zie tekening), van druk verdelende zachte flexibele lagen een optimale bescherming voor de belasting welke door het rijden op de paardenrug wordt uitgeoefend. Tegelijkertijd bieden deze zachte flexibele lagen de mogelijkheid zich perfect aan de anatomie van het paard en het postuur van de ruiter aan te passen. Een EDIX® boomloos zadel volgt de bewegingen van het paard volledig op. Mede hierdoor leert de ruiter perfect in de bewegingen van zijn paard mee te gaan en ontwikkeld op deze manier een onafhankelijke zit. Het resultaat is dat paard en ruiter gaan bewegen als één geheel en het is van daaruit dat er een ultieme communicatie wordt opgebouwd. Doordat het paard niet wordt belemmerd in zijn bewegingen, heeft het de mogelijkheid zich optimaal te ontwikkelen en zien we dan ook vaak een toename in de spiermassa. Tevens zien we door het bovenstaande na de gewenningsperiode, zowel bij het paard als bij de ruiter, in alle facetten van het rijden meer ontspanning.

 

Boomloze onderleggers

De speciale boomloze onderlegger, ook wel onderbouw, zijn door hun constructie een aanvulling op de druk verdelende materialen van het boomloze zadel, ook wel bovenbouw van de totale zadelcombinatie genoemd. De EDIX onderleggers zijn anatomisch gevormd en uitgerust met de juiste inlages, garanderen ze bewegingsvrijheid van de ruggenwervel. Doordat de EDIX onderleggers over 8 inlagenvakken beschikken kan er positie corrigerende materiaal worden toegevoegd in de bovenste inlagenvakken, waardoor je tijdelijk een zadelpositie kan verbeteren. Buiten de EDIX Uni Merino schaapsvacht Western onderleggers welke onder de EDIX Santos passen is er in dezelfde lijn als het zadel een bijpassende Santos viltonderlegger met synthetisch bont ontwikkeld. Alle EDIX onderleggers zijn speciaal ontworpen voor de EDIX boomloze zadels, maar passen daarbij ook onder vele andere merken boomloze zadels.

Boomloos rijden

Boomloos rijden is geen nieuwe manier van rijden. Het is een herintroductie van de primitieve rijkunst. 

Door de technische constructie van een boomloos zadel heeft het de unieke eigenschap om zich volledig aan te passen aan de anatomie van zowel het paard als de ruiter. 

Boomloze zadels, in tegenstelling tot klassieke boomzadels, zijn opgebouwd uit verschillende zachte flexibele lagen vervaardigd uit verschillende materialen. Deze lagen zorgen er voor een close contact tussen paard en ruiter net zoals we deze kennen van een barebackpad of van het rijden op blote rug. Daarnaast vinden we dankzij de lagen toch ook het ergonomische comfort van een klassiek zadel. 

Zadelpasservice

Als het nu gaat om het aankopen van een nieuw zadel of het aanpassen van een zadel dat al in uw bezit is, bij Equus Sensus streven wij ernaar om u steeds de optimale ervaring te bezorgen.

 

Tijdens de passervice kijken wij niet alleen het zadel na, we bekijken ook hoe uw paard zich gedraagt voor, tijdens en na het passen. Daarnaast hechten we ook belang aan de ruiter, met name uw houding, uw zit en het totale plaatje. Zo kunnen we het zogenaamde ‘close contact’ gevoel garanderen.

 

Bent u niet helemaal zeker welk zadel uw voorkeur draagt? Of als uw gekozen zadel wel de correcte keuze is? Geen probleem. Wij kunnen steeds meerdere zadels meebrengen en u kunt uw gekozen zadel eerst 7 dagen lang uitproberen.

 

Een zadelpasservice kan zowel bij ons op de hoeve als op locatie plaatsvinden. Wij vragen een vergoeding van €70,00 voor de passervice en brengen deze in vermindering bij de eventuele uiteindelijke aankoop.

 

Wilt u graag een passervice reserveren of heeft u nog vragen? Vul dan onderstaand formulier in.