Over ons

Bij Equus Sensus geloven we dat respect en vertrouwen de basis zijn voor een goede connectie tussen mens en paard. Om als mens aan deze waarden te voldoen dienen we het paard zoveel als mogelijk paard te houden. 

 

Onze visie

In tegenstelling tot de mensen hebben paarden geen vaste dagindeling en geen vast waak-en slaapritme. Ze zijn noch dag- noch nachtdieren, maar bepalen samen een eigen ritme. Dit ritme bestaat uit grazen, even dutten, grazen, even dutten, en zo gaat dat dag en nacht door. We kiezen bewust om te spreken van ‘dutten’ omdat paarden hoofzakelijk korte rustmomenten nemen. Naast deze dutje heeft een paard nood aan 2 à 3 uur diepe slaap, ookwel REM-slaap genoemd. Enkel wanneer ze zich 100% veilig voelen zullen paarden een diepe slaap houden van rond de 20 minuten per keer. Deze periodes kun je herkennen aan de lang uitgerekte zijwaartse houding. 

 

In het wild staan paarden nooit lang stil en leggen ze aanzienlijke afstanden af per dag. Tot wel 50km per dag. Het grootste deel van deze afstanden gebeurd al grazend. Tegen ons idee in bestaat het eetpatroon van paarden in het wild niet zo zeer uit gras maar wel uit takken en struiken. Een kudde wilde paarden komt dan ook vaker voor in schrale leefgebieden. 

 

Maar waarom vinden wij deze kennis bij Equus Sensus zó belangrijk? 

Doordat paarden in het wild continu verplaatsen, komen ze in contact met verschillende ondergronden. Deze ondergrond vormen de hoeven, waardoor ze natuurlijk slijten maar ook sterker worden. In de natuur blijken er zelden hoefproblemen te vinden bij paarden.

 

Naast de hoeven hebben de kilometers ook een gunstig effect op de spijsvertering. Het spijsverteringstelsel van een paard is speciaal ontwikkeld om voedsel in een voortdurende gestage stroom te verwerken. Het continu in beweging zijn zorgt ervoor dat paarden in aanraking komen met verschillende voedselbronnen waaruit ze zelf kieskeurig selecteren wat ze eten en hoeveel. Dit zorgt ervoor dat ze van alle nodige voedingstoffen voldoende binnenkrijgen. 

 

Bij Equus Sensus geloven we dat paarden paard moeten kunnen zijn. Daarom vind je bij ons geen stallen maar wel een kuddeleven waarbij alle paarden 24/7 buiten staan en continu toegang hebben tot ruwvoer en water. Dit hebben wij kunnen realiseren dankzij het Paddock Paradise idee van Jaime Jackson. 

 

Paddock Paradise

Bij Equus Sensus hebben we ons domein zo ingericht dat de kudde zich continu kan en moet verplaatsen. Naast de gebruikelijke weilanden beschikt onze hoeve over een zorgvuldig uitgestippelde track. De paarden kunnen deze paden bewandelen op zoek naar ruwvoer en water. Daarnaast hebben ze ook een rolplaats ter beschikking, een (zwem)vijver en schutting d.m.v. bomen, schuilstallen, infrastructuur en windschermen. 

 

Door het systeem van een Paddock Paradise, recreëren we niet alleen de natuurlijke habitat van paarden, maar stimuleren we ook het natuurlijke (sociale) gedrag. Respect voor elk lid van de kudde zorgt ook voor een goede basis in respect voor de mens.  

 

Ons verhaal

Luc:  Als lid van een boerenfamilie ben ik tussen de dieren opgegroeid. Ze zijn een deel van geschiedenis, maar ik wist toen nog niet dat dieren, specifiek paarden, ook in mijn toekomst een belangrijke rol zouden spelen. Mijn geschiedenis met paarden startte toen ik op 31-jarige leeftijd de 4-jarige draver Inka kocht. Samen hadden we veel plezier en namen we vooral deel aan barrel racing en pool bending. Toen Inka 17 jaar oud was besloot ik om enkel nog recreatief te gaan rijden. 

 

Kort nadien kocht ik mijn tweede paard: Salvador. Salvador was een quarter van 1,5 jaar oud en volledig groen achter de oren. Bij het transporteren werd het al snel duidelijk, dit zou een groots avontuur worden. Ik voelde al snel aan dat ik mij zou moeten gaan verdiepen in paarden als ik met Salvador aan de slag wou gaan. 

 

In de zoektocht naar hulp kwam ik in aanraking met Natural Horsemanship. Ik leerde over kuddegedrag, hoe ik paarden kon lezen en hoe je als persoon op een natuurlijke manier met paarden kon omgaan. 

 

Inka kreeg een bacteriële infectie en moest worden ingeslapen. Hierdoor kwam Salvador alleen te staan, maar met de nieuwe kennis over kuddegevoel was het enkel maar logisch dat er gezocht zou worden naar een nieuw paard. Na een zoektocht van ruim een maand, vervoegde Umberto du Midi, een camarguepaard, zich bij Salvador toe. 

 

De eerste maanden gingen Umberto en ik veel op stap in het bos, met als doel ons wederzijdse vertrouwen op te bouwen. Tot Umberto ten val kwam en hij voor 6 weken werd opgenomen in de dierenkliniek. Helaas, was deze ervaring nefast voor de band tussen het duo. Umberto was bang voor alles en iedereen, hij was getraumatiseerd en de connectie die we voorheen hadden opgebouwd was verdwenen. We moesten terug van nul beginnen, maar dat kon ik niet alleen. 

 

In een nieuwe zoektocht kwam ik uit bij Wendy Bleekemolen, erkend Horse Agility trainster en zaakvoerster van de Two Lazy Seven Ranch. Zij gaf een sessie Horse Agility bestaande uit 15 lessen. Het leek mij een leuke manier om terug aan te slag te gaan met Umberto. Al snel kwam ik tot de conclusie dat Umberto hier helemaal niet klaar voor was. Ik herinner mij nog goed hoe hij in volle angst reageerde op een blauw zeil. Maar we bleven doorzetten en aan het eind van de lessenreeks waren we beide gegroeid. Umberto kreeg terug meer zelfvertrouwen en onze band werd sterker. De trainingen leerde ons om op elkaar te vertrouwen en toonde Umberto dat hij op mij kon steunen. 

 

De lessen bij Wendy waren zo fascinerend dat ik mij helemaal wilde verdiepen in hun filosofie en dus nam ik ook Salvador mee op les. Dankzij de lessen bij Wendy kreeg ik met beide paarden een stevige band vol vertrouwen en ik wou dit gevoel graag delen met andere paardeneigenaren. Deze filosofie was zo natuurlijk en echt, dat het een deeltje van mijzelf werd. Daarom volgde ik tot slot de opleiding tot instructeur en daarmee kwam Equus Sensus in de kinderschoenen te staan. 

Luc Dedeene 

Boerezoon en voormalig garagehouder, ontdekte zijn passie voor paarden doorheen de jaren. Toen het leven als garagehouder hem niet meer veel zei, veranderde zijn passie in een levenswerk. 

 

Samen met zijn vrouw Martine Van Wanzeele, trok hij naar het mooie Hertsberge en startte ze samen Equus Sensus op. 

 

Eigenaar

Lesgever 

Martine Van Wanzeele

Fulltime kleuterleidster en zorgt voornamelijk voor de administratieve zaken van Equus Sensus. 

Tijdens de kampen en boswandelingen is Martine ook steeds van de partij en zorgt ze niet alleen voor sfeer en gezelligheid maar staat ze ook in voor het vullen van alle hongerige magen.  

 

Eigenaar